Du som jobbar hos ett företag med kollektivavtal får avtalspension (kallas även tjänstepension). Avtalspensionen är ett komplement till den allmänna pensionen och betalas varje år in av din arbetsgivare.
Vem tjänar in avtalspension?
Alla som arbetar under kollektivavtal får avtalspension. Du tjänar in pengar till avtalspensionen från 22 års ålder fram till 65. Det spelar ingen roll om du blir långtidssjuk eller förtidspensionerad. Du fortsätter ändå att tjäna in pensionsrätt.
Om du blir arbetslös tjänar du inte in pensionsrätt men behåller den pensionsrätt som du tjänat in före arbetslösheten.
Hur mycket pengar handlar det om?
Avtalspensionen är ett så kallat premiereservsystem. Din del av den klumpsumma som arbetsgivaren betalar in varje år i premie för avtalspension hamnar på ditt “konto”.
Den exakta summan framgår i ditt avtal och beräknas procentuellt utifrån lönen. För privatanställda handlar det om 4,5 procent av lönesumman upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent däröver.
Beroende på din ålder, din inkomst och hur det går med tillgångarna på ditt konto, blir det olika mycket i avtalspension. För de flesta handlar det om flera tusenlappar i månaden.
Vad händer med pengarna?
Du väljer själv en förvaltare till dina pensionspengar. (Vi slår gärna ett slag för fackets eget bolag FoLo – Folksam-Lo Pension). Om du inte gör ett aktivt val hamnar dina pengar i pensionsfonden AMF Traditionell.
Om du vill byta förvaltare, vänder du dig till Fora eller (inom Pacta- och KFS-avtalen) KP.
Du får bestämma själv när du vill börja ta ut din intjänade avtalspension. Du kan börja ta ut den vid 55 års ålder men då blir pensionen väsentligen lägre.
Observera att det kan finnas olika lösningar beroende på vilket kollektivavtal du arbetar under.
Avtalspensionen är flexibel även vad gäller utbetalningstiden. Du kan få ut pensionen livet ut men du kan också välja en kortare utbetalningstid (minst 5 år), exempelvis mellan 65 och 70 års ålder.
Vad händer med avtalspensionen om…
- jag blir sjuk: I avtalspensionen finns en så kallad premiebefrielseförsäkring som träder in och fortsätter att betala in pensionspengar till dig under din sjukskrivning. Du måste dock själv ansöka om premiebefrielse hos AFA Försäkring.
- jag är föräldraledig eller har graviditetspeng: Under föräldraledigheten träder en premiebefrielseförsäkring in och betalar in premien åt dig. Samma sak gäller dig som har graviditetspeng. Du fortsätter på så sätt att tjäna in pensionspengar under din ledighet. Dock måste själv ansöka om premiebefrielse hos AFA Försäkring.
- jag dör: I avtalspensionen finns möjlighet till ett så kallat återbetalningsskydd som gör att din familj får de pensionspengar du tjänat in. Det finns också möjlighet att teckna ett så kallat familjeskydd som gör att din familj får extrapengar om du avlider. Kostnaden för familjeskyddet dras från din årliga pensionspremie och gör att din pension blir lägre.
Fler frågor?
På avtalat.se kan du se en film om hur din avtalspension fungerar: Så fungerar din tjänstepension
Har du frågor, kontakta försäkringsrådgivaren på din lokala Transportavdelning.