Många arbetsplatser inrättar egna bibliotek där de anställda kan låna med sig böcker eller ljudböcker. Låter det som något för ditt jobb? Här får du några tips för att komma igång med ett arbetsplatsbibliotek.
Checklista inför starten av ett arbetsplatsbibliotek
1. Gör en överenskommelse med din arbetsgivare
Gör en överenskommelse med arbetsgivaren om att ni får öppna ett arbetsplatsbibliotek. Finns det plats för biblioteket i arbetsgivarens lokaler? Vad tycker arbetsgivaren om att du lägger ner tid på att sköta om arbetsplatsbiblioteket? Det är inte ett förtroendeuppdrag att vara bokombud.
2. Var ska biblioteket vara?
Det är viktigt att placera böckerna på ett ställe på din arbetsplats där folk är i rörelse. I ett lunchrum, omklädningsrum eller kanske en korridor som alla använder.
3. Var hittar jag pengarna?
Börja med att höra om arbetsgivaren är beredd att bidra. Förslagsvis 2500–5000 kr för inköp av bokhylla, boksnurra samt nya böcker. Ta kontakt med kulturansvarig eller studieansvarig på ditt fackförbund, för att se om de kan hjälpa dig att komma igång. De brukar ha böcker som de kan skänka.
Det finns även fonder där du kan söka bidrag. Ditt närmaste lokala bibliotek brukar ha information om detta. Det är alltid bra att ha nära kontakt med sitt närmaste bibliotek. Kulturrådet är också en instans där man kan söka bidrag för olika läsfrämjande projekt. Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse är också en väg att gå.
Om du känner dig osäker eller om du tycker att det känns krångligt att fylla i ansökningar så kan du ta kontakt med facket eller ABF på din ort så hjälper de till.
4. Var hittar jag böckerna?
Ta kontakt med ditt närmaste bibliotek, i vissa fall kan de bidra med böcker. Det finns arbetsplatsbibliotek där det lokala biblioteket lämnar och hämtar böcker. Då slipper man kostnaden för inköp. Hör efter om ditt lokala bibliotek kan tänka sig att göra detta.
5. Vilka kan jag samarbeta med?
Att samarbeta med andra är bra när du ska starta eller utveckla ditt arbetsplatsbibliotek. Nätverka med andra bokombud, kontakt med dessa får du t.ex. genom att delta på Boken på arbetsplatsen. ABF är en naturlig part som kan bidra med aktiviteter för att ditt bibliotek ska hållas aktivt med bokcirklar och genom att sprida det digitala nyhetsbrevet Boklådan.
Ditt eget och andras fackförbund kan stötta dig med idéer. Fundera även på att samarbeta med exempelvis tjänstemännen på arbetsplatsen. Ta kontakt med olika förlag och din lokala tidning som ibland kan bidra med recensionsböcker. En bok för alla har ett brett utbud av barnböcker. Fråga din arbetsgivare om de vill vara med och bidra till ett ökat läsande.
6. Var hittar jag bokhyllor/boksnurror?
Det kanske redan finns en bokhylla i fikarummet som kan användas, annars ställ frågan till arbetsgivaren om att köpa in en billig hylla. Hyllor går alltid att hitta second hand. Ta kontakt med ditt lokala bibliotek som eventuellt kan skänka gamla hyllor.
7. Författarbesök - hur gör jag?
Kontakta Föreningen arbetarskrivare. Ta kontakt med ABF för samarbete. Kontakta ABF-avdelningar. Kontakta Författarcentrum. Här kan du få många tips om den författare som du önskar för din aktivitet, vilket tema du har tänkt, vad du vill att hen ska prata om. Författarcentrum har en överenskommelse om pris för medverkan. Kanske är fler arbetsplatser intresserade av att delta.
8. Vilka får låna böckerna - och hur?
Det finns olika sätt att låna ut böckerna på arbetsplatsbiblioteken. Det beror dels på hur många som arbetar på arbetsplatsen, dels på hur mycket tid bokombudet kan lägga på arbetsplatsbiblioteket. Det första du bör göra är att fundera på vilka som ska få låna böckerna. Bara medlemmar, alla ”på golvet”, eller för alla på arbetsplatsen.
Var finns biblioteket? Är det i ett eget rum, på fackexpeditionen (där sådan finns), i matsalen, eller en boksnurra utanför omklädningsrummet? På vissa arbetsplatser passar det att använda lånelistor, andra har fri utlåning. Fundera på vilket som skulle passa ditt bibliotek och dina arbetskamrater.
9. Hur håller man liv i ett arbetsplatsbibliotek?
För att arbetsplatsbiblioteket inte ska falla i glömska gäller det att bokombudet är aktivt. Minst en gång i månaden bör informationen om biblioteket bytas ut. Ett levande arbetsplatsbibliotek måste naturligtvis förändras och förnyas för att väcka fortsatt intresse. Fyll på med nya böcker, byt plats på böckerna, rensa ut gamla böcker.
Och sist men inte minst, informera om vad som händer. Som ett exempel genom att utse månadens boktips eller genom att lotta ut en bok. Fråga dina arbetskamrater vad de vill läsa. Är det faktaböcker, skönlitteratur, deckare eller något annat som intresserar dem? Fråga gärna med en enkät (papper eller elektronisk) så att du kan göra en sammanställning och minns vad de svarat. När du fått in böckerna kan du informera om att de finns inne.
Ett bra sätt att uppmärksamma om böcker är att ställa upp några med framsidan utåt. Ibland lockar en bild på en framsida mer än en bokrygg.
Nu kan du göra din plan och öppna ett arbetsplatsbibliotek.
Lycka till!